blog
Επιστημονικό συνέδριο της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ
Στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, συμβάλλει η χρήση του ριγανέλαιου στις διατροφικές μας συνήθειες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Θεοχάρης Φεσληκίδης.
Όπως επισήμανε ο κ. Φεσληκίδης, το ριγανέλαιο είναι ένα φυσικό προϊόν και προέρχεται από τη ρίγανη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στις μεσογειακές χώρες, τόσο για την ευχάριστη οσμή της, όσο και για την αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή της δράση.
Στην εργασία που εκπόνησε ο κ. Φεσληκίδης γίνεται για πρώτη φορά προσπάθεια εκτίμησης της αντιοξειδωτικής δράσης του ριγανέλαιου στις λιποπρωτεϊνες του ορού.
Εξηγώντας τη μέθοδο που ακολούθησε τόνισε: “Ο ορός του αίματος ελήφθη από δότες μετά από νηστεία 12 ωρών. Η οξείδωση των λιποπρωτεϊνων έγινε με 30 μΜ θεϊκό χαλκό σε δείγματα αραιωμένου ορού 1/100 που περιείχαν ριγανέλαιο σε συγκεντρώσεις 0,01 μg/ml και 0,1 μg/ml.
Η παρακολούθηση της οξείδωσης, έγινε με φασματοφωτόμετρο θερμοστατημένο στους 37 βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια της οποίας σχηματίζονται συζευγμένα διένια που απορροφούν σε μήκος κύματος 245 nm.
Οι τιμές της απορροφητικότητας για κάθε κυψελίδα καταγραφόταν συνεχώς κάθε πέντε λεπτά για πέντε ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του φασματοφωτονέτρου, σχηματίζοντας έτσι την καμπύλη οξείδωσης των λιπίδων.
Στη συνέχεια, από τη χαρακτηριστική καμπύλη οξείδωσης των λιπιδίων υπολογίστηκε ο χρόνος καθυστέρησης των οξειδίων.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, σε συγκέντρωση 0,01 μg/ml το ριγανέλαιο παρουσίασε σημαντική αντιοξειδωτική δράση αυξάνοντας το χρόνο καθυστέρησης στην οξείδωση, ενώ σε συγκέντρωση 0,1 μg/ml ανέστειλε χρονικά σε πολύ μεγάλο βαθμό το σχηματισμό συζευγμένων διενίων.
Στις συνθήκες του πειράματος το ριγανέλαιο έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος”, κατέληξε ο κ. Φεσληκίδης.
Αφήστε το σχόλιό σας