Τηλεφωνικές Παραγγελίες >> +30 2310 533 591    |   Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-15:00, Σάββατο: 08:00-14:00  |

blog

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων U.S. Food and Drug Administration (FDA)

0 comments 0 share

Η Dr. F. Ann Draughon καθηγήτρια και συνδιευθύντρια στο University of Tennessee Food Safety Center of Excellence, μελέτησε την επίδραση των βοτάνων στην ασφάλεια των τροφών και διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης ήταν το πιο αποτελεσματικό στην εξόντωση όλων των παθογόνων κατά των οποίων δοκιμάστηκε. Ανάμεσα σε αυτά ήταν εννιά μικρόβια που αναπτύσσονται στα τρόφιμα όπως Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli (γνωστή ως E-coli), Yersinia enterocolitica, Pseudonomas aeruglinosa, Lactobacillus plantarum, Aspergillus niger, Geotrichum και Rhodotorula.

Με πρωτοβουλία του Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Τέννεση ξεκίνησε ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration FDA) και τον Αμερικάνικο Γεωργικό Σταθμό Πειραμάτων (UT Agricultural Experiment Station).

Η ρίγανη έχει ελεγχθεί και αξιολογηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (U.S. Department of Agriculture). Ερευνητές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έχουν καθορίσει ότι τα βότανα έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα φρούτα, τα λαχανικά και ακόμη τα μπαχαρικά και το σκόρδο. Ο Shiow Y. Wang βιοχημικός του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στο Γεωργικό κέντρο του Beltsville στο Μέρυλαντ δήλωσε πως η ρίγανη έχει από 3 έως 20 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από άλλα βότανα που μελετήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα η ρίγανη έχει 42 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα, 30 φορές από τις πατάτες, 12 φορές από τα πορτοκάλια και 4 φορές από τα μούρα. Αυτή είναι μια καταπληκτική ανακάλυψη αν ληφθούν υπόψη τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία από την κατανάλωση ρίγανης.

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά για το ευρύ κοινό; Τα αντιοξειδωτικά έχουν γίνει συνώνυμα της καλής υγείας του οργανισμού τα τελευταία χρόνια και αυτό γιατί είναι μια κατηγορία από συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού που έχουν επιβλαβή χημική δράση στο ανθρώπινο σώμα.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα η ομάδες ατόμων που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε λοιμώξεις. Οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται επίσης με εκφυλιστικές νόσους όπως καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Το σώμα μας παράγει ελεύθερες ρίζες ως μέρος του καθημερινού μεταβολισμού που διασπά της τροφές που καταναλώνουμε.

Υπερβολική παραγωγή ελευθέρων ριζών δημιουργείται από την έκθεση σε ακτινοβολία, από τηγανιτά έλαια, από πρόσθετα τροφίμων (χρωστικές και σάκχαρα), από χημικές ουσίες (φυτοφάρμακα και νιτρικά πρόσθετα των αλλαντικών), βαρέα μέταλλα ρύπων που αναπνέουμε, από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου καθώς και από το κάπνισμα. Σύμφωνα με έρευνες του Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ η καταστροφή των ελευθέρων ριζών μπορεί να βοηθήσει στη καταπολέμηση εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου καθώς και εγκεφαλικού.


 


Σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις
Κατάλαβα!